2013. február 28., csütörtök

Póréhagymás burgonyakrémleves füstölt lazaccal


Bár már lassan itt a tavasz, azért egy jó levest nem csak a hideg téli napokon lehet elkészíteni. Egy tartalmas leves nekem sokszor elég is ebédre. Az alábbi recept a GoodFood-ból van, annyi változtatással, hogy én az egészet leturmixoltam, mert 1-2 hagyományos levestől eltekintve, krémleves rajongó vagyok :)
Most egy olyan recept következik, ami akár akkor is elkészíthető, ha az otthoni készletek majdnem teljesen kifogytak, mert a lazacot leszámítva a többi hozzávaló nálam állandóan megtalálható otthon. Az ilyen esetekre :)


Hozzávalók (8 személyre):
  • 50 g vaj
  • 2 nagy szál póréhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 kg burgonya
  • 1 l szárnyasalaplé vagy zöldségerőleves
  • 100 ml főzőtejszín
  • 200 g füstölt lazac
  • szerecsendió, só, bors

Elkészítés:
  • Olvasszuk fel a vajat, majd pároljuk benne üvegesre a felkarikázott póréhagymát a babérlevéllel.
  • A burgonyát mossuk, hámozzuk meg, majd feldarabolva adjuk a póréhagymához.
  • Sózzuk meg, majd öntsük fel a levessel és a tejszínnel.
  • Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük addig, míg a burgonya meg nem puhul.
  • A kész levest turmixoljuk le, keverjük hozzá a lazaccsíkok egy részét és ízesítsük kedvünk szerint. Én egy kis borsot és szerecsendiót reszeltem bele frissen :)
  • A levest szedjük tálkákba, majd díszítsük a megmaradt lazaccsíkokkal.

2013. február 23., szombat

Gyerekkorom ízei - Vadas makarónival


Mindenkinek az életében vannak olyan ízek, ételek, amik a gyerekkorára emlékeztetik. Nekem az egyik ilyen a vadas, amit drága Nagyanyó mindig a szülinapomra csinál :) De csakis akkor, mert macerás az elkészítése. Mivel eddig csak évente egyszer tudtam enni, volt benne valami különlegesség, ami miatt mindig nagyon vártam azokat a bizonyos születésnapi ebédeket.
A recept már évek óta megvan, de soha nem mertem nekikezdeni, mert féltem az elkészítésétől.

Ma végre rászántam magam... :)

Hozzávalók:

  • 50 g vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 g marhalábszár
  • só, bors
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 10 babérlevél
  • 1 + 5 dl víz
  • 2 + 3 ek mustár
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 ek liszt
  • 1 ek porcukor
  • 2 kk ecet
  • 1 csomag spagetti vagy makaróni

Elkészítés:
  • A vajat a kuktában megolvasztom, majd az apróra vágott hagymát üvegesre párolom benne.
  • Közben megmosom, megpucolom a húst, kisebb darabokra vágom és kiklpofolom. Sózom, borsozom és 2 ek mustárral vékonyan megkenem mindkét oldalukat.
  • A húsokat a hagymára teszem, majd felöntöm az 1 dl vízzel.
  • Lezárom a kuktát és először magas - majd amikor már nem gőzölög - közepes lángon kb. 30 perc alatt majdnem készre párolom a húst.
  • Míg a hús puhul, a tésztát felteszem főni, megpucolom a répákat és karikára vágom őket.


  • Fél óra elteltével kinyitom a kuktát és a húshoz adom a répakarikákat, a babérlevelet, majd felöntöm 5 dl vízzel.
  • Innentől már csak közepes lángon készre párolom a húst és a zöldséget kb. 20-30 perc alatt.
  • Amikor kész, tányérra szedem a húst - letakarom, hogy ne száradjon ki - félreteszem.
  • A kuktában maradt zöldséges léhez hozzáadom a 3 ek mustárt és botmixerrel pürésítem.
  • Elkészítem a habarást. A tejfölhöz hozzákeverem a lisztet és a porcukrot, majd az egészet a lepürésített zöldségekhez adom és összeforralom.
  • Végül hozzáadom az ecetet és ha kell utána ízesítem.

Nekem a vadas makarónival az igazi, de zsemlegombóccal is lehet enni :)

2013. február 19., kedd

Hagymás-tejszínes rakottburgonya


Azt hiszem, mindent elárul rólam, hogy az első 3 bejegyzés édesség volt :) Nem tagadom, ha tehetném, inkább süteményeken élnék, vagy legalább állandóan azt készítenék.
Na jó, azért rendes ételek is készülnek a konyhában :)

Múlt hétvégénk nagyon sűrű volt, alig voltunk otthon, így a hűtő is rendesen kiürült. Gyorsan össze akartam dobni valamit és egy fél zacskó krumpli lett a megmentőnk.
A decemberi GoodFood-ból inspirálódtam, bár ő köretnek javasolta, egy kis felturbózással főétel lett belőle. De még milyen! :)


Hozzávalók:

  • 500 g burgonya
  • 2-3 közepes vöröshagyma (igazából bármilyen hagyma jó)
  • 25 g vaj
  • 500 ml tejszín
  • kolbász ízlés szerint
  • 100-150 g sajt
  • 1-2 babérlevél
  • kis csokor friss kakukkfű
  • szerecsendió
  • bors

Elkészítés:
  • A sütőt 200 fokra (légkeveréssel) előmelegítem. Egy hőálló tálat kivajazok, félreteszem.
  • A burgonyát meghámozom, vékony karikákra vágom. Hideg, sós vízben közepes lángon felforralom.
  • A vajat kis lábosban felolvasztom, majd megpárolom rajta a durvára vágott hagymát. Amikor kicsit összeesett, hozzáadom a babérleveleket és a kakukkfüvet, végül felöntöm a tejszínnel és összeforralom. Amikor kész, friss szerecsendiót és borsot őrlök bele.
  • A krumplit csak éppen felforrni hagyom a vízben, nem baj ha nem lesz teljesen puha, majd a sütőben a tejszínes hagyma befejezi a puhítást :)
  • A kivajazott tálba lefektetek egy réteg krumplit, majd jönnnek rá a kolbász karikák, végül a hagymás-tejszínes szósz. A rétegezést addig folytatom, míg az összes hozzávaló el nem fogy.
  • Az utolsó réteg krumpli legyen, erre jön jó vastagon a sajt réteg.
  • Az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sül.

Ha nem akarjuk azonnal sütni, 1 napig, letakarva a hűtőben is eláll.


2013. február 10., vasárnap

Mangós-kókuszos macaron


Tegnap Melivel macaront sütöttünk. Néha rájövünk, hogy már régen csináltunk. Ilyenkor bevetjük magunkat a konyhába, és alkotunk valamit. Reggeli kávézás közben Meli új macaronos könyvéből kiválasztottunk egy receptet, de közben rájöttünk, hogy az eredeti elképzelés szerint, a kókusznak a shell-be kellett volna kerülnie. Mi nem így gondoltuk :)

Nekiálltunk kísérletezni, és egy olyan kókuszos-mangós krém született, hogy majdnem elfogyott, mire töltelék lehetett volna belőle :)


Hozzávalók a shell-ekhez:

Pierre Herme alap receptjét használjuk, ami az esetek 90%-ban hibátlanul működik, de vannak alkalmak, amikor nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnénk. Nekünk is sokat kellett próbálkozni :)

  • 150 g mandulaliszt
  • 150 g porcukor
  • 55 g tojásfehérje

  • 150 g kristálycukor
  • 38 g szénsavmentes ásávnyvíz
  • 55 g tojásfehérje
  • pár csepp ételszínezék -- elhanyagolható

Elkészítés:
  • A mandulalisztet összeszitálom a porcukorral, hozzáöntöm a tojásfehérjét (a recept szerint pihentetni kéne 1 napot, de készült már pihentetett és nem pihentetett fehérjéből is, de nem volt semmi különbség, így nem szoktuk pihentetni). Az egész masszát jól eldolgozom, majd félreteszem.
  • A kristálycukrot lábosban felmelegítem, hozzáadom az ételfestéket. Cukorhőmérővel folyamatosan ellenőrzöm, hogy 118 foknál ne legyen forróbb.
  • Míg a cukor felolvad, a másik adag tojásfehérjét egy tálban kemény habbá verem - félreteszem. 
  • Amikor a cukor eléri a 118 fokot, leveszem a tűzről - innentől 2 szereplős a munka :) - és gyorsan a felvert tojáshabhoz csurgatjuk, folyamatosan keverve. A cukortól a kemény hab egy kicsit folyósabb lesz, de ez nem baj.
  • A mandulás masszát jó alaposan összekeverem a cukros, tojásfehérjével, majd habzsákba töltöm. A habzsákot egy kancsóba állítva könnyen bele lehet tölteni a masszát. A habzsák csöve minimum 8mm-es legyen, különben nagyon nehéz kinyomni a sűrű krémet.
  • Sütőpapírra egyforma nagyságú köröket nyomok, majd a tepsi alját párszor jól megütögetem, hogy az esetleges farkincák elsimuljanak.
  • A tepsit félreteszem és várok (kb. 20-30 perc), hogy a shell-ek teteje megszáradjon, vagyis a krém már ne ragadjon hozzá az ujjamhoz. Ez azért nagyon fontos, mert ha nem keményedik meg eléggé, akkor sütés közben egyrészt nem emelkedik föl, másrészt megreped.
  • A recept szerint 150 fokra előmelegített sütőben kell megsütni, de ez az, amit mindenkinek magának kell kitapasztalnia a saját sütőjével, hogy mi a megfelelő. Melinek 170 fok, légkeverés nélkül, nekem a 160 fok is elég. A shelleket kb 10-15 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, nehogy megégjenek! Sütés közben egy picit megfakulnak, veszítenek az élénk színükből.
  • Sütés után hideg felületre húzom a sütőpapírt és pár percet várok, mielőtt leválasztanám róla a shell-eket. Ha nem jönnek le könnyen, akkor a sütőpapír alját picit bevizezem.
A shell-ek sütés után kemények, a belsejük egy picit ragacsos és ízre leginkább mandulás habcsókra hasonlítanak, de a krém majd megváltoztatja ezt :)


Hozzávalók a krémhez:
  • 1 db érett mangó
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál barna rum (mi sima fehért használtunk)
  • 100 g fehércsokoládé
  • 100 g kókuszkrém
  • fél lime héja és pár csepp lé

Elkészítés:
  • A csokoládét a kókuszkrémmel vízgőz fölött megolvasztom, majd félreteszem.
  • A mangót kis kockákra darabolom, lábosba teszem, hozzáadom a cukrot és a rumot, majd pár perc alatt összefőzöm.
  • A mangót turmixgépbe teszem, hozzáöntöm a kókuszos csokit és jól összepürésítem.
  • Belereszelem a lime héját és csöpögtetek hozzá egy kis levet -- ezzel ellensúlyozva a csoki édességét.
  • A kész kérmet félreteszem és langyosra hűtöm.

A kihűlt shell-eket megtöltöm a mangós-kókuszos krémmel és fém, vagy műanyag dobozban (nem lezárva!) hűtőbe teszem.
Így egyrészt a krém egy picit megszilárdul, de ami a legfontosabb, hogy megpuhítja a shell-ek belsejét.

A macaron akkor az igazi - ha nagyjából 1 éjszaka hűtőben lét után - a külseje roppanós, de a belseje, puha, krémes.


2013. február 5., kedd

Vaníliás briós


A kelt tészta mindig is mumus volt nekem, valahogy sosem akart sikerülni. Minden alkalommal úgy álltam neki, hogy 4-5 kocka élesztő be volt készítve, hogy biztosra menjek :)
Pedig, mennyire szeretem a friss, omlós, kelt tészta ízét és illatát. Sőt, én vagyok az az elvetemült, aki a nyers tésztát is szívesen csipegeti, amiből árad a vanília, és a citrom illata...
Persze, nem adom fel olyan könnyen a dolgokat, gondoltam egyszer csak összejön és így is lett! Csak egy kis türelem kellett és, hogy kitapasztaljam a hőfokot, ami kell a tökéletes, foszlós tésztához.
Most briós készült belőle, aminek nagy része még frissen egy kis vajjal el is fogyott :)


Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 50 g friss élesztő
  • 100 g porcukor
  • 1 kg liszt
  • 100 g vaj
  • 5 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai


Elkészítés:
  • A tejet 40 fokra melegítem, majd elkeverem benne a porcukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyen, letakarva felfuttatom.
  • A lisztet egy kicsit megmelegítem, majd hozzákeverem a kovászt és a többi hozzávalót is. Alaposan összedolgozom, ismét letakarom és duplájára kelesztem - újabb 10-20 perc.
  • Még egyszer átgyúrom és megint kelesztem 10-20 percig.


  • A tésztából kis darabokat szakítok, amiket hosszúkásra nyújtok, majd összetekerem őket. Míg az utolsó is el nem készül, konyharuha alatt pihentetem őket, hogy ne száradjanak ki.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem őket, 2 ujjnyi távolságra egymástól, majd megkenem cukros tejjel (szoktam rá jégcukrot is szórni) és mehetnek is a 180-200 fokra előmelegített sütőbe. 8-10 perc alatt aranybarnára sülnek.



2013. február 3., vasárnap

Tarte au Chocolate


Ez a süti tulajdonképpen egy kamra ürítés eredménye, ugyanis valamit akartam kezdeni a felhalmozódott csoki készletekkel, amiket a lejárat veszélye fenyegetett. Nem vagyunk nagy csokifalók, így csak gyűltek a finom táblás csokik, de most végre lehetőséget kaptak a szereplésre.

A tészta is újrahasznosítás eredménye. Korábban vettünk egy finomnak tűnő kekszet, ám kibontás után jött a csalódás, ízetlen és nagyon kemény volt, így már egy ideje a polcon árválkodott.

A sok csoki és a nem túl finom keksz, egy finom sütit eredményezett, így nem volt hiábavaló a várakozásuk :)


Hozzávalók (6 db 15 cm átmérőjű tortácskához):

A tésztához:
Mivel nem recept alapján dolgoztam, így csak nagyságrendileg tudom az arányokat.
Kb. 250 g kekszet törtem össze és ehhez adtam annyi vajat (kb. 100 g) amitől nyújtható tészta lett.

A csoki ganache-hoz:

  • 225 g jó minőségű keserű csoki, apróra törve
  • 160 g habtejszín
  • 2 nagy, szobahőmérsékletű tojás sárgája
  • 2 evőkanál (kb. 30 g) szobahőmérsékletű vaj
  • fél vaníliarúd kikapart magjai


A tészta elkészítése:

  • A tésztához összetöröm a maradék kekszeket és összegyúrom a puha vajjal. Rövid időre hűtőbe (vagy ha sietünk mélyhűtőbe) teszem, hogy könnyebben formázható legyen.
  • A tortaformákat kivajazom és kilisztezem, hogy a végén könnyen kijöjjön belőle a kész tésztakosárka.
  • Mikor a tészta egy picit megszilárdult, de még könnyen formázható, 6 egyenlő részre osztom, gombócokat formálok belőle, majd kör alakúra nyújtom és finoman belenyomkodom a formába (nem kell erősem, mert akkor nehezen fog kijönni).
  • A formába simított tésztát újra a mélyhűtőbe/ hűtőbe teszem és hagyom, hogy jól megszilárduljon. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.

A töltelék elkészítése:
  • Lábosban vizet forralok, majd az összetört csokit egy hőálló tálban a lábosra helyezem és gőz fölött megolvasztom.
  • A tejszínből 1 evőkanálnyit a tojások sárgájával összekeverek.
  • A maradék tejszínt a vaníliarúddal lábosba teszem és felforralom, majd eltávolítom belőle a vaníliát.
  • A felolvadt csokihoz hozzákeverem a vaníliás tejszínt, a felvert tejszínes, tojásos keveréket, végül a puha vajat is hozzáadom. Az egész keveréket félreteszem és kihűtöm.
  • Mikor a töltelék kihült (ez fontos, hiszen a túl meleg töltelék, a lehűtött tésztakosárkákat megolvaszthatja) belekanalazom a kosárkákba. Egy kis tört mogyoró is kerülhet a tetejére :)
  • Akár azonnal fogyasztható, de hűtőbe is tehetjük, hogy a krém picit megszilárduljon.

Csoki függőknek vagy csak édesszájúaknak kötelező elkészíteni!
Azt hiszem megyek és eszem egyet én is :)




2013. február 2., szombat

Bistro at home...

Sokszor feltettem magamnak a kérdést, hogy kell-e még egy gasztroblog, hiszen annyi van már. Végül úgy döntöttem, ezt magamnak csinálom elsősorban, és ha lesz később más is, akit érdekel, akkor az csak plusz öröm :)
Kiskorom óta imádok főzni! Amikor csak tehettem anyukám, vagy nagyanyóm mellett álltam a konyhában, és bármiben szívesen segítettem, vagy csak áhitattal néztem, ahogy a kezük közül kikerülnek a finomságok.

A konyhában eltöltött idő, a szakácskönyvek olvasgatása, régiségpiacokon konyhai eszközök után kutakodás, vagy az ételek fotózása mára hobbiból szerelemmé vált. Ennek eredménye lett a Bistro at home.