2014. január 19., vasárnap

Croissant


Már régóta izgatta a fantáziámat egy jó kis otthoni, kézzel készült, igazi croissant, amit nyugis hétvégi reggeleken frissen facsart narancslével, finom lekvárokkal lehet majszolni. Amikor Párizsban voltunk, minden reggel ezt ettük, hiába lett volna ezerféle másra lehetőség, egyrészt ez illett a helyhez, másrészt iszonyú finom volt. Szerettem volna reprodukálni azt a foszlós, igazi vajas, házi, leveles süteményt és ennek most el is jött az ideje.
Kiindulásnak a Szakácsok Könyvében lévő receptet vettem, gondolván ez a könyv a Biblia, az ebben lévő recept lesz a tökéletes. Aztán jött a csalódás... Kicsit az volt az érzésem, mintha hozzá nem értők kezei közül került volna ki a leírás, ugyanis olyan alapvető hibák vannak benne, amik előre vetítik, hogy így bizony nem fog sikerülni a megvalósítás.
Sebaj, gondoltam, majd átalakítom én a receptet, hogy jó legyen és lám, sikerült is :)
Nem nehéz kitalálni, hogy a vasárnapi reggelink gondolatban Párizsba repített vissza az ízre, állagra, illatra tökéletes kis croissant-okkal ;)


Hozzávalók (24 kisebb croissant-hoz):
  • 600 g rétesliszt
  • 75 g porcukor
  • 12 g só
  • 15 g zsíros tejpor
  • 35 g puha vaj
  • 2,5 dl víz
  • 30 g friss élesztő
  • 100 g porcukor
  • 300 g hideg vaj
  • 2 tojás

Elkészítés:
  • Egy közepes tálban a vizet melegítsük meg kb 40-50 fokosra, majd keverjük el benne a porcukrot, hogy teljesen feloldódjon, végül morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük a tálat letakarva meleg helyre, hogy az élesztő felfusson. Én vagy a radiátor közelébe, vagy a 40-50 fokosra állított sütőbe teszem be.
  • Míg az élesztő gombák dolgoznak, egy nagy fém keverőtálat forró vízzel átöblítek, majd megtörlöm, hogy a száraz hozzávalók ne egy jéghideg edénybe kerüljenek.
  • A lisztet, a porcukrot, a sót, tejport mind az előmelegített tálba szitálom, jól összekeverem és még egyszer átszitálom az egészet.
  • A száraz hozzávalókhoz keverem a felfuttatott élesztőt és a nagyon puha vajat, majd az egész masszát jól összedolgozom, hogy magától elváljon a tál oldalától.
  • A tésztát letakarom és meleg helyen 1,5-2 órát pihentetem, míg a duplájára nem nő. Én a kelesztéshez is a sütőt szoktam használni, mivel ott biztos, hogy egyenletes lesz a hőmérséklet és a tészta nem fázik meg.
  • Amikor a tészta megkelt, jó alaposan átgyúrom a tálban, majd ismét letakarom és 1-1,5 órát kelesztem, de ekkor már a hűtőben.
  • A hűtőből kivéve ismét átgyúrás következik, majd egy 30 perces fagyasztóban történő kelesztés.
  • A fagyasztóból kivett tésztát gyúrjuk át alaposan, majd nyújtsuk ki téglalappá, ami háromszor olyan hosszú, mint amilyen széles és a rövidebbik oldal van felénk.
  • A 300 g vajnak vegyük a felét és a hozzánk közelebb eső, rövidebbik oldal aljától kiindulva oszlassuk el egyenletesen a tészta 2/3 részén (tehát, a tőlünk távolabb eső vége, a tészta 1/3-ada már nem lesz vajas).
  • A felső - vajazatlan - harmadot hajtsuk rá a vajas rész felére (föntről, magunk felé hajtjuk), majd a felénk közelebb eső részt hajtjuk fölfele, rá az előbb lehajtott résznek a tetejére.
  • A hajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba vagy alufóliába és tegyük a mélyhűtőbe 30 percre, mjad utána 1 órára a hűtőbe.
  • A tésztát nyújtsuk ki ugyanolyan méretűre, mint a kezdeti téglalapunk volt, majd ismételjük meg a vajazós, hajtogatós folyamatot (az alsó 2/3-ad részre kenjük rá a vajat, hajtsuk föntről lefelé a vajazatlan harmadot, majd lentről fölfelé a vajazottat).
  • Ismét csomagoljuk be a tésztát és jöhet újabb 30 perc a mélyhűtőben, majd jön a választási lehetőség :) Itt ugyanis nálam eljött az éjszaka és már nem akartam tovább dolgozni a tésztával, így a hűtőben éjszakázott és reggel folytattam az alábbiak szerint (aki nem éjszakáztatja a tésztát a hűtőben, annak csak 1 órát kell ott pihentetni).
  • Reggel kivettem a hűtőből a tésztát, lisztezett felületen kinyújtottam 3 mm vastagságú, 40 cm széles, 60 cm hosszú téglalappá, majd hosszában félbevágtam (így egy-egy csík 20 cm széles, és kb 60 cm hosszú volt).
  • A csíkokat egyenként 12-12 kis háromszögre vágtam, majd elkezdtem feltekergetni őket.
  • A háromszögek tapla volt felém, de mielőtt feltekertem volna, kicsit kinyújtottam, meghúzogattam a tésztát, mivel a felvágás során picit összeugrott. Végül a talpától a csúcsa felé feltekertem és kicsit meghajlítottam, hogy kifli formát kapjak.
  • Az elkészült croissant-okat sütőpapírral kibélelt tepsire tettem, és letakarva, szobahőmérsékleten 1,5-2 órát kelesztettem.
  • A sütőt légkeveréses álláson 230 fokra melegítettem elő, majd mielőtt a tepsit betettem, a hőmérsékletet 190 fokra csökkentettem.
  • A megkelt croissant-okat a felvert tojással alaposan megkentem és így mentek a sütőbe kb. 20 percre, míg aranybarnára nem sültek.
  • Ha nem akarjuk egyszerre megsütni az összeset, akkor megformázva, mélyhűtőbe is tehetjük (1-2 hétre) és így legközelebb csak elő kell kapni és újra frissen lehet enni :)



2014. január 7., kedd

Vöröslencse leves


Ez a recept nem az enyém, szintén Meliéktől származik, és mára már nálunk is nagy kedvenc lett.
Nem tudom, említettem-e már, hogy nálunk az irodában időnként "kajaközösségek" szerveződnek. Nagyon jópofa kis ötlet ez :) Összeállunk öten, így mindenkinek csak egyszer kell főznie a héten, viszont végig esszük a finomabbnál finomabb, otthon készült ételeket.
Persze, vannak speciális közösségek, ahol különböző szabályokat betartva kell elkészíteni az ebédet. Na, ilyen a mi közösségünk is :) A kikötés, hogy bármi jöhet, amiben nincs liszt, cukor és tejtermék, de azt hiszem, így karácsony után nem is olyan nagy baj ez ;)
Szóval a héten kajaközösség van, és én vállaltam a hétfőt ezzel a szuper finom, minden feltételnek maximálisan megfelelő levessel és egy főétellel.
Az a jó ebben a levesben, hogy nagyon egyszerű, nagyon gyorsan elkészül, laktató és különleges íze van a keleti fűszerek miatt.



Hozzávalók:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 g répa
  • 100 g vöröslencse
  • 1 l csirke alaplé
  • 2 tk koriander
  • 1 tk római kömény
  • 0,5 tk kurkuma 
  • 0,5 tk fahéj
  • 2 babérlevél
  • 100 g kesudió
  • 1 lime leve
  • só, bors 



Elkészítés:
  • A hagymákat apróra vágjuk, az olívaolajon üvegesre pároljuk.
  • Közben megmossuk, megpucoljuk a répát és felkarikázzuk, majd a hagymákhoz adjuk.
  • A fűszereket (koriandert és a római köményt) frissen megtöröm, majd a kurkumával és a fahéjjal együtt a répákhoz adom. Fedő alatt hagyom pár percig pihenni.
  • Feloldom a leveskockákat és a répákra öntöm az egész alaplevet, beledobom a babérlevelet és az átmosott lencsét, majd az egészet felforralom.
  • Amikor felforrt, lejebb veszem a hőmérsékletet, és alacsony hőfokon hagyom főni a levest, míg a répa meg nem puhul. Nálam a lencse is szét szokott főni, de nem gond, hiszen a végén úgyis leturmixoljuk az egészet :)
  • A kész levest leveszem a tűzről, hagyom picit hűlni, kiveszem belőle a babérleveleket.
  • Közben a kesudiót a lime levével késes robotgépben pürésítem, majd a leveshez adom.
  • Végül az egészet turmixolom, míg tejesen krémes nem lesz.
  • Ellenőrzöm az ízeket, sózom, borsozom, ha kell még egy pici citromot teszek bele, hogy még pikánsabb legyen.



2014. január 5., vasárnap

Mangó-passion fruit krém, kókusz meringue-gel


Na, ez valami brutálisan jó!!! Kihagyhatatlan és nem lehet belőle eleget csinálni :)
Igaz, télen nem egyszerű hozzájutni a trópusi gyümölcsökhöz, de azért meg lehet oldani. Én végül sokadik próbálkozásra a Nagycsarnokban tudtam mindent beszerezni, de még így sem volt tökéletes a megoldás, mivel minden olyan kemény volt, mint egy szikla :) Nem volt mit tenni, a fűtőtesten érleltem őket pár napig mire megpuhultak rendesen.
Sajnos a passion fruit nem volt olyan gazdag belsejű, mint, amire számítottam, de ugye, ne legyek telhetetlen ;)


Igazán egyszerű és biztos sikert arató desszert ez! Mi sem bizonyítja jobban, hogy nálunk is vendégség előtt készült, várt a fotózásra, amikor is a vendégek rábukkantak a hűtőben. Úgy kellett könyörögni, hogy pár tálkával hagyjanak meg :)
Hát, mondanom sem kell pillanatok alatt ürültek ki a kis tálkák, pedig nem is volt rajta a kókuszos cucc.

Na, nem beszélek tovább, jöjjön a recept és tessék nekiesni megcsinálni! :)


Hozzávalók (8 közepes tálka esetén):
  • A krémhez:
    • 3 nagyobb, puha, érett mangó
    • 8 db passion fruit
    • 1 lime leve
    • 1 kis zacskó zselatin
    • 150 ml habtejszín
    • 85 g kristálycukor
    • 2 tojásfehérje
    • 30 g kókuszreszelék vagy kókuszkrém
  • A poharak széléhez:
    • 4-6 ek kókuszreszelék
    • 2-3 ek kristálycukor
    • 1 tojásfehérje

  • A meringue-hez:
    • 2 tojásfehérje
    • 6 ek kristálycukor
    • 3 ek Malibu likőr (elhagyható)

Elkészítés:
  • Verjük fel a poharak széléhez szánt fehérjét, úgy, hogy kicsit habos legyen (mintha rántottát csinálnánk :)
  • Öntsük a kókuszreszeléket egy mélyebb tálba (figyelve, hogy majd a tálkák, poharak szája beleférjen), keverjük hozzá a kristálycukrot.
  • Szerezzünk 8 egyforma, vagy különböző kis tálkát, pohárkát és mártsuk a szájukat, peremüket először a felvert fehérjébe, aztán a kókuszreszelékbe.
  • A megdíszített pohárkákat tegyük félre egy tálcán.
  • A mangót hámozzuk meg (én krumplihámozóval szoktam) és vágjuk apró darabokra. 
  • A passion fruit húsát is kaparjuk ki, majd a gyümölcsöket tegyük késes aprítóba vagy turmix gépbe, de kézi botmixerrel is dolgozhatunk. Facsarjuk hozzá a lime levét, majd az egészet pürésítsük nagyon alaposan.
  • És akkor jöhet a kemény munka, az egész legfárasztóbb része :) A passzírozás :) Nem tudom, ki hogy van vele, de én ezt nagyon utálom..
  • Vegyünk egy közepesen sűrű szűrőt, helyezzük egy mély tál fölé és a gyümölcspürét spatula vagy kanál segítségével, kisebb részletekben teljesen passzírozzuk át, míg csak a passion fruit fekete magjai maradnak a szűrőben.
  • A habtejszínt tegyük lábosba és forrósítsuk meg, míg el nem kezd bugyogni, ekkor húzzuk le. Adjuk hozzá a zacskó zselatint és gyorsan keverjük el, míg teljesen egyenletesen el nem oszlik, nehogy darabos maradjon.
  • A tejszínhez adjunk hozzá pár kanál pürét először, keverjük el, aztán mehet bele a többi is.
  • A tejszínes püréhez keverjük hozzá a kókuszreszeléket vagy krémet.
  • A krémhez szánt fehérjéket verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük addig, míg kemény, fényes fehér habot nem kapunk.
  • A tejszínes gyümölcspüréhez nagy mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a cukros fehérje habot és kész :)
  • Adagoljuk a kókuszos szélű pohárkákba a krémet, majd tegyük hűtőbe.
  • Közben készítsük el a meringue-et a krém tetejéhez.
  • Az előzőekhez hasonlóan varjük fel a fehérjét keményre, adjuk hozzá a cukrot és fényesedésig keverjük tovább.
  • Végül öntsük hozzá a Malibut és azt is keverjük bele alaposan.
  • A meringue-et szedjük habzsákba és díszítsük vele a krémet.



2014. január 4., szombat

Gyerekkorom ízei 2 - Linzer


Az alábbi recept, sütemény is meghatározó az életemben, már egész kicsi korom óta. Nincs semmi különös vagy extra ebben a kekszben, nekem mégis nagyon kedves. Évente többször is szívesen készítem, mert ilyenkor a szeretett ízek mellett az emlékek is előtérbe kerülnek.


Ezt a sütit anyukám általában karácsony előtt készítette. Esténként, mikor már aludni mentünk tudtuk, hogy másnap reggelre ott lesznek a csoda kis kekszek, amiket annyira szerettünk. Ilyenkor persze kora reggel keltünk a húgommal, még mindenki előtt, és osontunk ki a konyhába meglesni, megkóstolni őket. Fogtuk a két kicsi gyerek székünket, a sütő ajtaját lenyitottuk, két oldalról ültünk mellé és az ajtóra helyezett nagy tálból falatoztunk. Manapság, minden harapással kicsit visszarepülök az időbe, nosztalgiázni. Bátran állíthatom, hogy ez a világ legfinomabb linzere :) Legalábbis, számomra ;)


Hozzávalók:
  • 400 g liszt
  • 250 g vaj
  • 120 g porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 zacskó sütőpor
  • 2 vaníliarúd kikapart magjai



Elkészítés:
  • A vajat jó előre vegyük ki a hűtőből, hogy legyen ideje megpuhulni. Adjuk hozzá a cukrot és robotgéppel keverjük habosra.
  • Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a lisztet, sütőport és a vaníliarudak magjait, majd az egészből gyúrjunk egy jól formázható tésztát.
  • A kezünk melegétől és a vajtól a tészta túlpuhul, így 1 órára tegyük hűtőbe vagy ha sietünk, néhány percre a mélyhűtőbe.
  • A sütőt melegítsük elő 180 fokosra (nem légkeveréses álláson).
  • Amikor a tésztát kivesszük a hidegről gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, hogy könnyebben formázható legyen.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastagra, és tetszőleges mintákkal szúrjuk ki a kekszeket.
  • Sütőpapíros tepsire téve süssük meg 8-10 perc alatt, vagy míg halvány barnák nem lesznek.