2013. február 3., vasárnap

Tarte au Chocolate


Ez a süti tulajdonképpen egy kamra ürítés eredménye, ugyanis valamit akartam kezdeni a felhalmozódott csoki készletekkel, amiket a lejárat veszélye fenyegetett. Nem vagyunk nagy csokifalók, így csak gyűltek a finom táblás csokik, de most végre lehetőséget kaptak a szereplésre.

A tészta is újrahasznosítás eredménye. Korábban vettünk egy finomnak tűnő kekszet, ám kibontás után jött a csalódás, ízetlen és nagyon kemény volt, így már egy ideje a polcon árválkodott.

A sok csoki és a nem túl finom keksz, egy finom sütit eredményezett, így nem volt hiábavaló a várakozásuk :)


Hozzávalók (6 db 15 cm átmérőjű tortácskához):

A tésztához:
Mivel nem recept alapján dolgoztam, így csak nagyságrendileg tudom az arányokat.
Kb. 250 g kekszet törtem össze és ehhez adtam annyi vajat (kb. 100 g) amitől nyújtható tészta lett.

A csoki ganache-hoz:

  • 225 g jó minőségű keserű csoki, apróra törve
  • 160 g habtejszín
  • 2 nagy, szobahőmérsékletű tojás sárgája
  • 2 evőkanál (kb. 30 g) szobahőmérsékletű vaj
  • fél vaníliarúd kikapart magjai


A tészta elkészítése:

  • A tésztához összetöröm a maradék kekszeket és összegyúrom a puha vajjal. Rövid időre hűtőbe (vagy ha sietünk mélyhűtőbe) teszem, hogy könnyebben formázható legyen.
  • A tortaformákat kivajazom és kilisztezem, hogy a végén könnyen kijöjjön belőle a kész tésztakosárka.
  • Mikor a tészta egy picit megszilárdult, de még könnyen formázható, 6 egyenlő részre osztom, gombócokat formálok belőle, majd kör alakúra nyújtom és finoman belenyomkodom a formába (nem kell erősem, mert akkor nehezen fog kijönni).
  • A formába simított tésztát újra a mélyhűtőbe/ hűtőbe teszem és hagyom, hogy jól megszilárduljon. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.

A töltelék elkészítése:
  • Lábosban vizet forralok, majd az összetört csokit egy hőálló tálban a lábosra helyezem és gőz fölött megolvasztom.
  • A tejszínből 1 evőkanálnyit a tojások sárgájával összekeverek.
  • A maradék tejszínt a vaníliarúddal lábosba teszem és felforralom, majd eltávolítom belőle a vaníliát.
  • A felolvadt csokihoz hozzákeverem a vaníliás tejszínt, a felvert tejszínes, tojásos keveréket, végül a puha vajat is hozzáadom. Az egész keveréket félreteszem és kihűtöm.
  • Mikor a töltelék kihült (ez fontos, hiszen a túl meleg töltelék, a lehűtött tésztakosárkákat megolvaszthatja) belekanalazom a kosárkákba. Egy kis tört mogyoró is kerülhet a tetejére :)
  • Akár azonnal fogyasztható, de hűtőbe is tehetjük, hogy a krém picit megszilárduljon.

Csoki függőknek vagy csak édesszájúaknak kötelező elkészíteni!
Azt hiszem megyek és eszem egyet én is :)




2 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Csodás! A végeredmény alapján én is szétnéznék nálad a kamrában ;)

bistro at home írta...

Kedves tejszínhab :)

Örülök, hogy ide találtál, remélem találsz kedvedre valókat :)