Idő hiányában sajnos ezen a nyáron sem sikerült annyit és úgy sütni, főzni, ahogy szerettem volna, nem is beszélve a fagyasztásról, lekvár készítésről. Talán majd jövőre... És jövőre is azt fogom mondani, hogy jövőre :) De egyszer biztos összejön.
Az alábbi receptet Mirelle oldalán találtam, csak az arányokon változtattam és sok kicsi helyett 1 nagyot készítettem.
Hozzávalók:
- a tésztához:
- 220 g liszt
- 150 g vaj
- 25 g porcukor
- 2 ek víz
- a töltelékhez:
- 100 g mandulaliszt
- 50 g vaj
- 30 g cukor
- 1 tojás
- 1 ek liszt
- 500 g meggy (magozva)
- fahéj
- 1 tojás a tészta megkenéshez
- jégcukor (ez elhagyható vagy helyettesíthető kristálycukorral)
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet elkeverem a porcukorral, majd hozzáreszelem a vajat. Jól összemorzsolom, végül a vízzel egynemű tésztává gyúrom.
- A kész tésztát a mélyhűtőbe teszem, hogy egy picit visszadermedjen és könnyebb legyen kinyújtani. Közben elkészítem a tölteléket.
- A vajat megolvasztom egy kicsit és a cukorral fehéredésig, magas fokozaton összekeverem, aztán hozzáadom a tojást, liszetet és mandulalisztet.
- A tésztát lisztezett munkafelületen kör alakúra nyújtom és egy kivajazott, kilisztezett piteformába teszem úgy, hogy a szélei bőven túl lógjanak a forma peremén.
- A sütőt légkeveréses állásban 180 fokosra előmelegítem.
- A tésztára kanalazom a krémet, eloszlatom egyenletesen, majd ráhalmozom a kimagozott meggyet, jó bőségesen, végül egy kevés kristálycukorral és fahéjjal megszórom, végül a széleket ráhajtogatom. Nem baj, ha nem egyforma mindenhol, ettől lesz rusztikus :)
- A kész sütit az előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a szélei mindenhol, egyenletesen aranybarnák.
3 megjegyzés:
nagyon szépséges :)
(kicsit elmaradtam az olvasgatással, szuper receptjeid vannak megint)
Szia Eszti!
Örülök, hogy újra itt vagy :)
Ne aggódj, nem maradtál le nagyon, sajnos kevés időm van főzni, posztolgatni ;)
Ismerős :) Nyár, család... a blog háttérbe szorul nálam is :)
Megjegyzés küldése