Nem vagyok az a tipikus egészségesen étkező, mindig azt eszem, amihez kedvem van, amit megkívánok. Tudom, hogy bizonyos dolgokból többet kéne enni, még szeretem is ezeket, de általában a kapkodás, az egyszerű megoldás nyer. Ezért például nagyon kevés halat eszem, pedig odavagyok a tengeri herkentyűkért, halakért :) Na, nem mindegyikért, de a többség jöhet! Amióta egyre több helyen lehet kapni jó minőségű, friss halakat, azóta sokszor kerül az asztalra. Mivel nem kell az olvasztással bajlódni, így ez is egy gyors megoldássá vált :)
A rizottóról pedig az első találkozás óta nem tudok lemondani :) Jöhet bármilyen formában, ízben köretként vagy magában.
Hozzávalók: (4 kisétkű, vagy 3 normál felnőttnek)
- 5 dkg vaj
- 1 közepes vöröhagyma
- 1 db édeskömény
- 300 g rizottórizs
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl fehérbor
- 1 - 1,5 l zöldség vagy húsleves alaplé
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kisebb csokor friss kapor
- 60 g parmezán
- 4 szelet lazacfilé
Elkészítés:
- A vajat felforrósítjuk, majd az apróra vágott hagymát és az apróra vágott édesköményt megpároljuk benne.
- Amikor megpuhultak, hozzáadjuk a rizst, a lereszelt fokhagymát és jól összeforgatjuk. Picit "pirítjuk" míg a rizsszemek kifehérednek.
- Hozzáadjuk a bort, elpárologtatjuk belőle az alkoholt, majd merőkanalanként jöhet hozzá az alaplé. Még volt a hűtőben a medvehagyma krémleveshez készítettből, de ha nincs kéznél friss, vagy nincs idő főzni, kicsit csalni szoktam, és bio leveskockát használok :)
- Addig adagoljuk az alaplevet, míg a rizs kicsit meg nem puhul. Fontos, hogy a szemek kicsit roppanósak maradjanak, nem szabad szétfőzni, illetve a rizottó állagának kicsit levesesnek kell maradni.
- Végül hozzákeverjük a frissen reszelt citromhéjat, parmezánt és kaprot. Míg a halat el nem készítjük, letakarva félretesszük.
- A lazacot alaposan megmosom, mindkét oldalát megkenem olajjal, sózom, picit borsozom, majd a bőrös oldalával lefelé, kevés olívaolajon magas hőfokon, hirtelen megsütöm. Akkor jó, ha ropogós :) Majd jöhet a másik oldal, amit pár perc alatt szintén megsütök.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése