Régen a rokfortos csirke volt az egyik kedvencem, amit anyukám gyakran el is készített, de soha nem volt elég. Alapvetően a kék sajtot nem szerettem soha magában enni, de ebben a szószban nem látszódtak a kis kék, penész darabok :) és pont kellemes pikáns ízt adott az ételnek.
Pár héttel ezelőtt nagyon megkívántam a jól ismert ízeket, de nem tudtam a pontos receptet, csak nagyjából emlékeztem a hozzávalókra, így improvizáltam egyet. Sima rizses főtel helyett, rizottóvá alakítottam és azt hiszem sikerült azt az íz kombinációt megalkotnom, amire annyire vágytam :)
Hozzávalók:
- 2x fél dl olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl rizottó rizs
- 1 dl fehérbor
- 1 bio húsleves kocka
- 0,5 l víz
- 2 ek vaj
- 250 g csirkemell
- 250 g kéksajt
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
Elkészítés:
- A csirkemellet alaposan megmosom, megpucolom és kisebb darabokra vágom, félreteszem.
- A hagymát apró darabokra vágom és az egyik adag olajon üvegesre párolom.
- A rizst a hagymához adom és addig pirítom, míg a szemek üvegesek nem lesznek. Ekkor hozzáöntöm a fehérbort és elforralom belőle az alkoholt.
- Egy kisebb serpenyőben a másik adag olajat felforrósítom, amennyire csak lehet, majd rádobom a csirkét és minden olalát alaposan megpirítom. Amikor ez megvan, lehúzom a tűzről további felhasználásig.
- A leveskockát feloldom forró vízben, majd kanalanként a rizshez adom, kevergetem, míg a rizs annyira megpuhul, hogy picit roppanós maradjon.
- Miközben a rizshez adagolom az alaplevet egy másik lábosban felmelegítem a tejszínt, hozzáadom a kisebb darabokra vágott kéksajtot és felolvasztom a tejszínben, majd hozzáadom a félig megpirított csirkemell kockákat és lefedve teljes puhulásig párolom.
- Mikor a rizs kellően megpuhult, és nem szívott föl minden folyadékot, hozzáadom a vajat és jól elkeverem benne. Mivel a kéksajt elég sós, így csak kevéssé sózom, picit borsozom.
- Utolsó lépésként jöhet a rizshez a kéksajtos szószos csirke és egy utolsó rottyantás, majd a kész adagokat tetejükre reszelt sajttal tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése