Az alábbi recept, sütemény is meghatározó az életemben, már egész kicsi korom óta. Nincs semmi különös vagy extra ebben a kekszben, nekem mégis nagyon kedves. Évente többször is szívesen készítem, mert ilyenkor a szeretett ízek mellett az emlékek is előtérbe kerülnek.
Ezt a sütit anyukám általában karácsony előtt készítette. Esténként, mikor már aludni mentünk tudtuk, hogy másnap reggelre ott lesznek a csoda kis kekszek, amiket annyira szerettünk. Ilyenkor persze kora reggel keltünk a húgommal, még mindenki előtt, és osontunk ki a konyhába meglesni, megkóstolni őket. Fogtuk a két kicsi gyerek székünket, a sütő ajtaját lenyitottuk, két oldalról ültünk mellé és az ajtóra helyezett nagy tálból falatoztunk. Manapság, minden harapással kicsit visszarepülök az időbe, nosztalgiázni. Bátran állíthatom, hogy ez a világ legfinomabb linzere :) Legalábbis, számomra ;)
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 250 g vaj
- 120 g porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1 zacskó sütőpor
- 2 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés:
- A vajat jó előre vegyük ki a hűtőből, hogy legyen ideje megpuhulni. Adjuk hozzá a cukrot és robotgéppel keverjük habosra.
- Adjuk hozzá a tojások sárgáját, a lisztet, sütőport és a vaníliarudak magjait, majd az egészből gyúrjunk egy jól formázható tésztát.
- A kezünk melegétől és a vajtól a tészta túlpuhul, így 1 órára tegyük hűtőbe vagy ha sietünk, néhány percre a mélyhűtőbe.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokosra (nem légkeveréses álláson).
- Amikor a tésztát kivesszük a hidegről gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, hogy könnyebben formázható legyen.
- Lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastagra, és tetszőleges mintákkal szúrjuk ki a kekszeket.
- Sütőpapíros tepsire téve süssük meg 8-10 perc alatt, vagy míg halvány barnák nem lesznek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése