Ez a recept nem az enyém, szintén Meliéktől származik, és mára már nálunk is nagy kedvenc lett.
Nem tudom, említettem-e már, hogy nálunk az irodában időnként "kajaközösségek" szerveződnek. Nagyon jópofa kis ötlet ez :) Összeállunk öten, így mindenkinek csak egyszer kell főznie a héten, viszont végig esszük a finomabbnál finomabb, otthon készült ételeket.
Persze, vannak speciális közösségek, ahol különböző szabályokat betartva kell elkészíteni az ebédet. Na, ilyen a mi közösségünk is :) A kikötés, hogy bármi jöhet, amiben nincs liszt, cukor és tejtermék, de azt hiszem, így karácsony után nem is olyan nagy baj ez ;)
Szóval a héten kajaközösség van, és én vállaltam a hétfőt ezzel a szuper finom, minden feltételnek maximálisan megfelelő levessel és egy főétellel.
Az a jó ebben a levesben, hogy nagyon egyszerű, nagyon gyorsan elkészül, laktató és különleges íze van a keleti fűszerek miatt.
Hozzávalók:
- 3 ek olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 250 g répa
- 100 g vöröslencse
- 1 l csirke alaplé
- 2 tk koriander
- 1 tk római kömény
- 0,5 tk kurkuma
- 0,5 tk fahéj
- 2 babérlevél
- 100 g kesudió
- 1 lime leve
- só, bors
Elkészítés:
- A hagymákat apróra vágjuk, az olívaolajon üvegesre pároljuk.
- Közben megmossuk, megpucoljuk a répát és felkarikázzuk, majd a hagymákhoz adjuk.
- A fűszereket (koriandert és a római köményt) frissen megtöröm, majd a kurkumával és a fahéjjal együtt a répákhoz adom. Fedő alatt hagyom pár percig pihenni.
- Feloldom a leveskockákat és a répákra öntöm az egész alaplevet, beledobom a babérlevelet és az átmosott lencsét, majd az egészet felforralom.
- Amikor felforrt, lejebb veszem a hőmérsékletet, és alacsony hőfokon hagyom főni a levest, míg a répa meg nem puhul. Nálam a lencse is szét szokott főni, de nem gond, hiszen a végén úgyis leturmixoljuk az egészet :)
- A kész levest leveszem a tűzről, hagyom picit hűlni, kiveszem belőle a babérleveleket.
- Közben a kesudiót a lime levével késes robotgépben pürésítem, majd a leveshez adom.
- Végül az egészet turmixolom, míg tejesen krémes nem lesz.
- Ellenőrzöm az ízeket, sózom, borsozom, ha kell még egy pici citromot teszek bele, hogy még pikánsabb legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése