Na, ez valami brutálisan jó!!! Kihagyhatatlan és nem lehet belőle eleget csinálni :)
Igaz, télen nem egyszerű hozzájutni a trópusi gyümölcsökhöz, de azért meg lehet oldani. Én végül sokadik próbálkozásra a Nagycsarnokban tudtam mindent beszerezni, de még így sem volt tökéletes a megoldás, mivel minden olyan kemény volt, mint egy szikla :) Nem volt mit tenni, a fűtőtesten érleltem őket pár napig mire megpuhultak rendesen.
Sajnos a passion fruit nem volt olyan gazdag belsejű, mint, amire számítottam, de ugye, ne legyek telhetetlen ;)
Igazán egyszerű és biztos sikert arató desszert ez! Mi sem bizonyítja jobban, hogy nálunk is vendégség előtt készült, várt a fotózásra, amikor is a vendégek rábukkantak a hűtőben. Úgy kellett könyörögni, hogy pár tálkával hagyjanak meg :)
Hát, mondanom sem kell pillanatok alatt ürültek ki a kis tálkák, pedig nem is volt rajta a kókuszos cucc.
Na, nem beszélek tovább, jöjjön a recept és tessék nekiesni megcsinálni! :)
Hozzávalók (8 közepes tálka esetén):
- A krémhez:
- 3 nagyobb, puha, érett mangó
- 8 db passion fruit
- 1 lime leve
- 1 kis zacskó zselatin
- 150 ml habtejszín
- 85 g kristálycukor
- 2 tojásfehérje
- 30 g kókuszreszelék vagy kókuszkrém
- A poharak széléhez:
- 4-6 ek kókuszreszelék
- 2-3 ek kristálycukor
- 1 tojásfehérje
- A meringue-hez:
- 2 tojásfehérje
- 6 ek kristálycukor
- 3 ek Malibu likőr (elhagyható)
Elkészítés:
- Verjük fel a poharak széléhez szánt fehérjét, úgy, hogy kicsit habos legyen (mintha rántottát csinálnánk :)
- Öntsük a kókuszreszeléket egy mélyebb tálba (figyelve, hogy majd a tálkák, poharak szája beleférjen), keverjük hozzá a kristálycukrot.
- Szerezzünk 8 egyforma, vagy különböző kis tálkát, pohárkát és mártsuk a szájukat, peremüket először a felvert fehérjébe, aztán a kókuszreszelékbe.
- A megdíszített pohárkákat tegyük félre egy tálcán.
- A mangót hámozzuk meg (én krumplihámozóval szoktam) és vágjuk apró darabokra.
- A passion fruit húsát is kaparjuk ki, majd a gyümölcsöket tegyük késes aprítóba vagy turmix gépbe, de kézi botmixerrel is dolgozhatunk. Facsarjuk hozzá a lime levét, majd az egészet pürésítsük nagyon alaposan.
- És akkor jöhet a kemény munka, az egész legfárasztóbb része :) A passzírozás :) Nem tudom, ki hogy van vele, de én ezt nagyon utálom..
- Vegyünk egy közepesen sűrű szűrőt, helyezzük egy mély tál fölé és a gyümölcspürét spatula vagy kanál segítségével, kisebb részletekben teljesen passzírozzuk át, míg csak a passion fruit fekete magjai maradnak a szűrőben.
- A habtejszínt tegyük lábosba és forrósítsuk meg, míg el nem kezd bugyogni, ekkor húzzuk le. Adjuk hozzá a zacskó zselatint és gyorsan keverjük el, míg teljesen egyenletesen el nem oszlik, nehogy darabos maradjon.
- A tejszínhez adjunk hozzá pár kanál pürét először, keverjük el, aztán mehet bele a többi is.
- A tejszínes püréhez keverjük hozzá a kókuszreszeléket vagy krémet.
- A krémhez szánt fehérjéket verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük addig, míg kemény, fényes fehér habot nem kapunk.
- A tejszínes gyümölcspüréhez nagy mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a cukros fehérje habot és kész :)
- Adagoljuk a kókuszos szélű pohárkákba a krémet, majd tegyük hűtőbe.
- Közben készítsük el a meringue-et a krém tetejéhez.
- Az előzőekhez hasonlóan varjük fel a fehérjét keményre, adjuk hozzá a cukrot és fényesedésig keverjük tovább.
- Végül öntsük hozzá a Malibut és azt is keverjük bele alaposan.
- A meringue-et szedjük habzsákba és díszítsük vele a krémet.
6 megjegyzés:
Úúúúristen de szép!!!
Köszönöm Szofi! :) Kicsit túlzásba estem a képekkel ebben a bejegyzésben, de nem tudtam választani ;)
A süti is, de a képek főleg csodásak =)
Nagyon köszönöm, kedves Bonbon mánia :)
Gyonyoru, isteni finom volt, es a gyertyatarto, mint disz teljesen jol iilik hozza!
Köszönöm Anyukám! :) A gyertyatartót pedig külön is :) Ha legközelebb jössz, csinálunk együtt ilyen krémecskéket ;)
Megjegyzés küldése